Vitrysslands viktiga roll för att skapa förutsättningar för en diplomatisk lösning på kriget i Ukraina

Uppdaterat (140827)

Min uppfattning är att Vitryssland har en viktig roll (kanske den viktigaste) för att skapa förutsättningar för en diplomatisk uppgörelse när det gäller situationen i de av proryssar/ryssar ockuperade delarna av Ukraina.
Aleksandr Lukasjenko, Vitrysslands president, gjorde tidigt klart att han betraktade Oleksandr Turtjynov, talman i Verchovna Rada (parlamentet) och – efter expresidenten Janukovitjs landsflykt (efter att han vägrat underteckna den andra delen av det sk ”februariavtalet”, den lag som Verkhovna Rada antagit om återställandet av 2004 års konstitution) – tillförordnad president som en LEGITIM representant för Ukraina (till skillnad från dem som fortsatt att kalla ledningen i Kiev för en ”junta” och ”Kievfascister” – ett språkbruk som används flitigt av de proryska/ryska ockupanterna – vilket självklart är objektivt felaktigt).
Vitryssland försöker att balansera mellan att upprätthålla goda kontakter med EU, samtidigt som landet är en del av den Euroasiska tullunionen (som i praktiken är ett projekt som leds av Ryssland, med dess vision om en Euroasisk union – googla på Aleksandr Dugin om detta projekt! Det är viktigt att vara medveten om att ”Nya Ryssland” är en del av denna vision om en ”Euroasisk union”).
Inte för inte hölls mötet mellan Porosjenko, Putin och OSSE (trepartsgruppen för Ukraina, tydligen även med representanter för ockupanterna, samt representanter för EU) just i Minsk, i samband med det Euroasiska tullunionsmötet (som inkluderar även Kazakstan). Enligt mediauppgifter framkom dock inga omedelbara resultat för att kunna lösa kriget.

Läs mer om detta:
Lukasjenko: Minsk blir en plattform för dialog för kontaktgruppen om Ukraina
”Vitrysslands president betonade att samtalen under mötet med ledarna för tullunionen, Ukraina och EU: s företrädare var komplicerade”

Лукашенко: Минск станет площадкой для диалога контактной группы по Украине
”Президент Белоруссии подчеркнул, что переговоры во время встречи лидеров Таможенного союза, Украины и представителей ЕС были непростыми”

http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1401622

Minsk becomes a platform for dialogue of contact group on Ukraine: Lukashenko


http://www.focus-fen.net/news/2014/08/26/346741/minsk-becomes-a-platform-for-dialogue-of-contact-group-on-ukraine-lukashenko.html

Lukasjenko kritiserade Janukovitj fega flykt från Ukraina
Лукашенко раскритиковал трусливый побег Януковича из Украины
http://worldpress.com.ua/policy/1014234-lukashenko-raskritikoval-truslivyj-pobeg-yanukovicha-iz-ukrainy.html

 

Ola Jordán

This entry was posted in Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− 1 = seven

Spam protection by WP Captcha-Free