Lättfattligt om den fejkade rättegången mot Nadja Savtjenko

I denna text – som jag har översatt – påvisas varför rättegången mot den ukrainske medborgaren, helikopterpiloten i den ukrainska armén – och parlamentsledamoten – Nadja Savtjenko var en fejk och lämnar många frågor obesvarade – till exempel vilka som är skyldiga till de två ryska journalisterna död. Den bör läsas av dem som är det minsta intresserad av skeendet och motsättningarna mellan Ukraina och Ryska federationen. Heder åt Марк Марич/Mark Maritj som har lagt ut texten på sin Fb-sida:

”Jag ska på ett lättfattligt sätt försöka att förklara för dem, som inte har följt Savtjenko-fallet, varför denna process är en katastrof för den ryska rättskipningen.

1. Framförallt eftersom denna process inte är avslutad, men har dolt de skyldiga till journalisternas död. Och skyldiga finns. På vilket sätt kunde journalisterna olagligt korsa gränsen till Ukraina? Varför hade de ingen ukrainsk ackreditering? Hur var de i stånd att dyka upp på en plats bombarderad av tunga granatkastare? Varför hade de ingen hjälmar eller västar med påskrift att de var från ”media”?
Inget svar, och nu kommer ingen att leta mer efter detta – enligt undersökningen har en konstaterats `skyldig´.

2. Själva processen är en parodi på rättskipning. Kom ihåg att en undersökning är till för att finna objektiva bevis på en människas skuld. I stället har undersökningen hävdat att det fanns en teoretisk möjlighet att Savtjenko hade bidragit till journalisternas död. Varje karl kan på samma sätt bli anklagad för våldtäkt – den teoretiska möjlighet finns. Det verkar som om domaren aldrig hade hört talas om oskuldspresumtionen.

3. Vi kan titta närmare på blott en episod

Enligt åtalet justerade Savtjenko eldgivningen från ett 35-meter högt torn. Det nedre trappsteget till tornet befinner sig på en höjd av 6,8 meter – en skyddsåtgärd. Enligt åtalet klättrade Savtjenko själv – med en skadeskjuten hand – upp till detta torn med en kikare, en walkie-talkie och en pistol.
Hur? Hon kunde ha haft med sig en egen stege.

Vidare påstås att Savtjenko, från ett avstånd på tre kilometer justerade artillerielden, inte utifrån separatisternas skjutposition, utan bredvid där journalister var belägna, som till utseendet inte är annorlunda än andra människor.
Varför? Utav hat mot ryssar.

Samtidigt, att döma av telefonräkningen, befann hon sig redan en halvtimme innan eldgivningen i fångenskap i Lugansk. Dessutom bekräftas detta av ett vittnesmål från den milisman, som var biträdande befälhavare för bataljon som fångade Savtjenko.
Hur förklarar man detta i undersökningen? Inte på något sätt – dessa uppgifter är helt enkelt inte kopplade till fallet

och så är det på alla punkter

P.S.
Och speciellt för dem som tror att Savtjenko fortfarande förtjänar straff, till och med även om undersökningen inte har visat hennes skuld. I morgon kan ni dömas för ett mord ni inte har begått. Och alla era bevis på oskuld kommer helt enkelt inte att övervägas av domstolen. Men i teorin kunde ju ni ha dödat?
Skyldig. 22 år gammal. Tänk på det – vill ni ha en sådan rättskipning för ert land.
Låt mig påminna er, förresten, att Breivik för bevisade mord på 77 personer fick 21 år.

Här är originaltexten:
”Попробую на пальцах объяснить тем, кто не следил за делом Савченко, почему этот процесс – катастрофа для российского правосудия.
1. Прежде всего потому, что этот процесс не установил, а скрыл виновных в гибели журналистов. А виновные есть. Каким образом журналисты незаконно пересекли границу с Украиной? Почему у них не было украинской аккредитации? Как они оказались на обстреливаемой позиции тяжелых минометов? Почему у них не было ни касок, ни бронежилетов, ни надписей «пресса»?
Нет ответов, а теперь их и никто искать не будет – следствие установило «виновного».
2. Сам процесс – это пародия на правосудие. Напомню, что задачей следствия является доказательство вины человека. Вместо этого следователи доказывали, что у Савченко была теоретическая возможность способствовать гибели журналистов. Любого мужчину можно таким же образом обвинить в изнасиловании – у него же была теоретическая возможность. Такое впечатление, что судьи никогда не слышали о презумпции невиновности.
3. Рассмотрим только один эпизод
По версии обвинения, Савченко корректировала огонь с этой 35-метровой вышки. Нижняя ступень лестницы на вышку находится на высоте 6,8 метра – это антивандальная мера. По версии обвинения, на эту вышку Савченко забралась одна – с простреленной рукой, биноклем, рацией, автоматом.
Как? А у нее могла быть с собой лестница.
Далее, якобы, с расстояния в три километра Савченко корректировала огонь артиллерии не по огневой позиции сепаратистов, а по стоящим рядом журналистам, которые по внешнему виду никак не отличались от других людей.
Зачем? А из ненависти к россиянам
При этом, судя по телефонному биллингу, за полтора часа до начала обстрела она уже находилась в плену в Луганске. Более того, это подтверждается и показаниями боевика, который был помощником командира батальона, который захватил Савченко
Как это объясняет следствие? А никак – эти данные просто не приобщены к делу
и так по всем пунктам
p.s.
И специально для тех, кто считает, что Савченко все равно заслужила наказание, даже если следствие не доказало ее вины. Завтра вас могут осудить за убийство, которого вы не совершали. А все ваши доказательства невиновности суд просто не станет рассматривать. Но ведь теоретически вы могли убить?
Виновны. 22 года. Подумайте об этом – хотите вы такое правосудие для своей страны.
Напомню, кстати, что Брейвик за доказанное убийство 77 человек получил 21 год

Lär mer om rättegången mot Nadja Savtjenko:
Nadiya Savchenko is Innocent, and Here’s the Proof

Ola Jordán

This entry was posted in Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp, Underrättelsetjänster. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


six + 5 =

Spam protection by WP Captcha-Free