The Truman show – en av de viktigaste filmerna under de senaste decennierna

The Truman show (regisserad av Peter Weir efter Andrew Niccols manus) är i flera avseenden en av de viktigaste filmerna som producerats av mainstreambolag i USA (Paramount Pictures och Scott Rudin Productions) under de senaste decennierna.

Inte endast för att den tydliggör hur media cyniskt utnyttjar övervakningssamhället som en del i underhållningsindustrin ( i Sverige t.ex. representerad av ”Big brother”, ”Paradise Hotel” och liknande dokusåpor). Lika intressant är dock att filmen i verklig mening visar medelklassens (och i välmående – framförallt ”västerländska” – samhällen arbetararistokratins) torftiga – och vegeterande – liv (den som officiellt beskrivs som ”the American Dream”) och då flyttas fokuset från Truman till dem som tillbringar timmar framför tvn och följer denne Trumans liv – inte endast styrt av ”Christof” utan även utformat efter företagens intressen som placerar sina produkter i dokusåpan.

Den scenografi som Truman lever i är stort sett utformad som en småstadsidyll i USA (den som är intresserad av detta bör även reflektera över hur Kanal 5 i Sverige presenterar sig innan ett program visas – där 5:an utformas i stort sett med samma scenografi som i The Truman Show) – vilket gör filmen realistisk och samtidigt avslöjande. Intressant är att samma sociala strukturer existerar i medelklasssamhällen i Sverige, eller i vilket ”välmående och vegeterande” samhälle som helst över planeten.

Via länken går det att se filmen:

The Truman show

Ola Jordán

This entry was posted in Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


8 − six =

Spam protection by WP Captcha-Free