Om ukrainas rätt till territoriell suveränitet

Videoinslag som visar strider mellan ukrainska soldater och proryska separatister under lördagen (10 maj 2014) i Mariupol, Ukraina.

Här ses bland annat minst två – till synes civilklädda – personer bli skjutna (till döds) av soldaterna. Samtidigt visas tydligt hur en av de civilklädda skjuter med en pistol mot soldaterna, dock utan att träffa.

Nu har vi det ”jugoslaviska” scenariot i Ukraina (förutom ett hot om en invasion från ett grannland), som jag bedömer endast är i sitt inledande skede.
Huvudfrågan – att ta ställning till – är fortfarande, att Ukraina har rätt (även med skarp ammunition) att försvara sig mot Rysslands destabilisering av landet (vilket sker med stöd till de proryska separatisterna). Därför går det inte heller att endast se till enskilda händelser – hur tragiska de än är – utan det är nödvändigt att se det som pågår i Ukraina som ett ”regionalt” krig – självklart även utifrån ett geopolitiskt perspektiv (det vore ju naivt att tro att inte stormakterna blandar sig i konflikter, var helst de uppkommer i världen).

Det leder dock fel att utgå från en uppfattning om att analysen ska göras utifrån en bipolär världsordning, eftersom en sådan utgår från en imperialistisk syn på världen; alltså att Ryska Federationens agerande skulle gå att rättfärdiga, eftersom Ukraina tillhör dess inflytelsesfär, gentemot USA/Nato och EU.
Kriget inom Ukraina måste i första hand analyseras utifrån styrkeförhållandet mellan RF (Ryska Federationen) och Ukraina (att även demonisera den nuvarande ledningen för Ukraina som en ”fascistjunta” är ett sätt för RF – och dess sympatisörer – att nedvärdera de stora grupper inom Ukraina som vill försvara landets territoriella suveränitet och landets enhet (oavsett vilka som för tillfället har makten – det borde ju även de som säger sig stå till vänster i politiken begripa!)

Dessutom utgör åsikten att en ”fascistjunta” styr i Kiev, grunden för den rysktalande/proryska befolkningens uppfattning om det rättfärdiga att bekämpa ”fascismen” i Ukraina (därav de brun-svarta banderollerna, syftande på färgerna i bandet från St Georgskorset, som både är ett uttryck för tsaristisk imperialism och för Sovjetunionens strider mot den tyska nationalsocialismens ockupationsstyrkor under andra världskriget, men som av ukrainska nationaliser/patrioter nu ses som uttryck för rysk imperialism) – vilket utifrån denna världsbild blir begriplig, men trots det utgår från en ideologi, alltså ett falskt medvetande.

Hade Ukraina stött separatister i Ryssland (eller skickat dit sin militära underrättelsetjänst) så hade det självklart varit ett brott mot FN-stadgan. Men så är ju inte fallet.

Här är mer grundmaterial att ta del av:
The miner, kidnapped by pro-Russian separatists, arrived to Kiev
http://kvpu.org.ua/en/news/6/3152/the-miner,-kidnapped-by-pro-russian-separatists,-arrived-to-kiev

Militants Hold Red Cross Workers for Seven Hours in East Ukraine
http://mobile.nytimes.com/reuters/2014/05/10/world/europe/10reuters-ukraine-crisis-redcross.html?ref=world&_r=0&referrer


Avakov visade vapen från rysk specialstyrka, beslagtagen under ATO (Antiterroristoperationen)
Аваков показал оружие спецназа, изъятое в ходе АТО
http://korrespondent.net/ukraine/politics/3360797-avakov-pokazal-oruzhye-spetsnaza-yziatoe-v-khode-ato

@StateOfUkraine 1m
#Donetsk, separatists tried to cut away tattoo ”Glory to #Ukraine!” from miner using shards of a broken light bulb

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?p=111249946

#Donetsk, separatists tried to cut away tattoo ”Glory to #Ukraine!” from miner using shards of a broken light bulb pic.twitter.com/IEfsNvPK2v

https://twitter.com/StateOfUkraine/status/464392027623288832/photo/1

I Konstantinovka sköt terrorister en präst
террористы застрелили батюшку на блокпосту
http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/05/9/7024826/

Putin Rival Takes Message to East Ukraine
http://www.nytimes.com/2014/04/28/world/europe/putin-rival-takes-message-to-east-ukraine.html?_r=0

Ola Jordán

This entry was posted in Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp, Underrättelsetjänster. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


nine − 4 =

Spam protection by WP Captcha-Free