Apropå eldgivningen mot Maidan, Kiev, den 20 februari 2014

En dokumentär (Київ. Так розстрілювали людей. Документальні кадри) sänd i den ukrainska tv-kanalen Hromadske.tv (utlagd på Youtube) visar vad som hände på Maidantorget (Självständighetstorget) i Kiev, Ukraina, strax innan, och efter, att krypskyttar den 20 februari skjutit ihjäl minst 73 aktivister samt en del poliser. Detta var kulmen på en flera månaders lång protestaktion, under vilka flera aktivister (och poliser) både skadats och dödats.

Frågan som man alltid ska ställa sig är Cui bono? (alltså vem tjänade på detta)?
Enligt dokument som tagits fram, och publicerats av Ukraina Pravda, var det den dåvarande inrikesministern Vitalij Zakhartjenko som låg bakom eldgivningen.
Via denna länk går det att läsa en tysk översättning av artikeln (Es wurden die Organisatoren und Teilnehmer an den Morden der Menschen veröffentlicht:Pläne und Namen).

Det framgår också, i Russian Today (Kiev allows police to use firearms, demands armed rioters lay down weapons) den 20 februari, att: ”Ukrainian Interior Minister has signed orders allowing security forces to use firearms in mass riots. The move comes after three more police have been killed by gunfire and more than 100 injured in shootouts since Tuesday, according to the Ministry.”

“As part of the work of the antiterrorist center of the Security Service of Ukraine, I have signed the respective orders – the law enforcers have been handed combat weapons, which will be used in accordance with the law of Ukraine,” Interior Minister Vitaly Zakharchenko said in a statement.”

Jag har tidigare (6 mars) lagt ut detta inlägg på Facebook:

”Ukrainska Pravda har på nätet publicerat ett dokument som sägs visa att krypskyttarna, som den 20 februari öppnade eld mot dem som befann sig på Maidan i Kiev, kom från inrikesministeriet under befäl av överste S. Asavaljuk, samt kampenheten ”Omega”. Enligt vad som rapporterats i Ukraina Pravda var det den tidigare inrikesministern Sachartjenko som gav order att använda vapen. Enligt Ukrainska Pravda var en representant från den ryska underrättelsetjänsten (GRU) inblandad i förberedelserna.
Utgående från vad som framgår av dokumentet har en förundersökning inletts av åklagare mot bland andra överste S. Asavaljuk, som finns bland de åtalade för detta brott. Viktigt att påpeka är, att endast för att jag länkar till detta dokument. det inte innebär att jag själv tar ställning för den ena eller andra versionen av vad som hänt.”

Offfentliggörande av organisatörer och inblandade i dödandet av människor: Planer och efternamn
Обнародованы организаторы и причастные к убийствам людей: планы и фамилии


Hennadiy Moskal named the parties responsible for the attacks on Maidan from the Security Service of Ukraine and the Ministry of Internal Affairs

Facebookinlägg på Euromaidan: ”12:30 National Deputy Gennady Moskal released the names of the leaders and units involved in the violent dispersal of protests.”

Ola Jordán

This entry was posted in Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp, Underrättelsetjänster. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− 1 = four

Spam protection by WP Captcha-Free