Enfald i stället för mångfald

Publicerat den: 2 Apr, 2011 12:05

Märkligt, kan tyckas, är att inte fler bibliotekarier på de kommunala folkbiblioteken är medvetna om BTJs selektiva recensionsverksamhet som nu även drabbat mig (i negativ bemärkelse).
I början av året fick jag nämligen besked från BTJ att det inte kommer att ge min bok ”En röd tråd 2” (som jag gav ut på egen bekostnad i december i fjol) ett lektörsomdöme, vilket innebär att den inte heller kommer att finnas tillgänglig för beställning via BTJ-häftet, som fortfarande ger den viktigaste vägledningen för bibliotekens inköp av böcker.

Den besynnerliga motiveringen till att BTJ inte recenserar boken är, enligt företaget, att det sålde färre än 50 exemplar av min bok ”En röd tråd” (utgiven 1997); men en ”En röd tråd 2” kan självklart inte bedömas vare sig kvalitativt eller kommersiellt baserat på hur många exemplar som BTJ sålde av en bok som utgavs för snart fjorton år sedan.

Bakgrunden till att BTJ väljer bort oetablerade författares verk i sitt häfte (och helst ratar den ”smala” litteraturen, till exempel poesi) är dess fokusering på att vara ett vinstdrivande företag (som accentuerades från och med slutet av 1990-talet när företaget fick ny koncernstyrelse och nya ägardirektiv. Numera ägs BTJ Group AB och de två dotterbolagen BTJ Sverige AB och BTJ Finland Oy av aktiebolagen Ratos och Litorina Kapital.) vilket självklart inverkar negativ på dess bibehållna uppdrag som ett serviceföretag till biblioteken, bland annat via sina lektörsomdömen i BTJ-häftet. Denna uppgift som BTJ kan behålla så länge som ansvariga bibliotekarier (och ansvariga politiker/tjänstemän för kulturfrågor inom kommunerna) inte genomskådar företagets dubbelspel (som motverkar kulturell mångfald och leder till enfald).

Hur BTJs monopolliknande ställning som distributör av litteratur till biblioteken kan verka förrödande på en författares möjligheter att få sin bok spridd till landets bibliotek ger de före detta medlemmarna i BTJs granskningsnämnd (som företaget år 2009 beslutade att avskaffa), uttryck för i en gemensam artikel. De före detta medlemmarna: Gunnel Arvidson Nilsson, Anna Bengtsson, Magdalena Jeppson, Anneli Jordahl, Ulf Stark och Magnus William-Olsson uttalar sig bland annat på följande sätt om BTJs betydelse i Biblioteksbladet nr 1 2010:

”Genom åren har också btj:s enorma maktposition i förhållande till biblioteken kritiserats. Lika mycket som ett positivt omdöme kan bana väg för en boks tillgänglighet på folkbiblioteken så kan en kritisk lektör döda en bok. Den köps inte in och hamnar i ett svart hål. En kartong på en författares vind. /… / btj:s maktposition gentemot biblioteken har förvisso minskats de senaste åren. Bibliotekarierna har haft möjlighet att skaffa böcker snabbare och billigare genom nätbokhandeln. Men fortfarande är det just btj-häftena som ger den viktigaste vägledningen vid inköp.”

Ett sätt att kringå detta förhållande, som skapar enfald i stället för mångfald, är t.ex. att de som läser detta inlägg lämnar in ett inköpsförslag till sitt lokala bibliotek om att köpa boken ”En röd tråd 2” (ISBN13: 9789163364358).

BTJ har lagt ut ”En röd tråd 2” på sin hemsida till försäljning (men utan att ange något om innehållet):
http://www.btj.se

Läs mer om BTJ:s selektiva policy via denna länk:
BTJ slutar recensera svårsålda böcker

Ola Jordán

This entry was posted in Bibliotek och litteratur. Bookmark the permalink.

5 Kommentarer till Enfald i stället för mångfald

 1. cardaddy säger:

  Thank you for providing really informative reviews on your resource. How can I find your RSS feed?

 2. Bernard Laver säger:

  Definitely, what a splendid site and illuminating posts, I surely will bookmark your site.Have an awsome day!

 3. xiaorr456 säger:

  I really liked your blog! It helped me alot

 4. What is Physics säger:

  Thank you for your thoughtful post!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− 1 = seven

Spam protection by WP Captcha-Free