Guillou fortsätter häckla de så kallade privatspanarna (2)

Publicerat den: 9 Mar, 2011 12:50

När det gäller Jan Guillous AB-kolumn (110227) Så kunde Holmér behålla makten över mordjakten i vilken han skriver: ”Hans Holmér hade `räknat ut´ hur det låg till med mordet. Det gjorde han redan första natten, i bil på väg hem från Vasaloppet.” vilket, förutom det lögnaktiga påståendet om bilresan, är intressant i andra aspekter.
Guillou skriver något liknande i sin ”Ordets makt och vanmakt”. (s. 385)
För det första är det ju anmärkningsvärt att Guillou lyfter fram denna Holmérs version, eftersom (som Sven Anér påpekat i boken Affären Borlänge – ett svart sträck, s. 83) Guillous Rekordmagazinet (från den 28/2 -87) hade ett inslag i vilket det hävdas att Holmér befann sig i Borlänge. Märkligt är varför Guillou inte vidhåller denna Borlänge-version i sin kolumn?
Det kan mycket väl vara så att Guillou har hört – eller läst – Holmér yttra sig på detta sätt vid något tillfälle och ansett att det är en trovärdig version. Det är ju den detaljerade redogörelsen, att Holmér ”räknat ut” något under själva bilfärden, som gör att historien verkar autentisk.
Det skiljer sig t.ex. från Lotta Samuelssons Expressen-artikel (3/3 -86) där det endast konstateras, att Holmér natten till lördagen stoppades på riksväg 297 och då tvärvänt. I Robert Aschbergs Expressen-artikel (20/3 -86) konstateras också att Holmér stoppades någonstans på vägen till Vasaloppet, men inget om vad han funderat på under sin bilresa.

Men det betyder alltså att Holmér har spridit denna rövarhistoria fram till dess han, inför Juristkommissionen (22/7 -86), hävdar att han ”övernattade i Borlänge” (S.A. Affären Borlänge … s. 85).

Kan någon som läser denna blogg erinra sig när (och i vilket sammanhang) Holmér ska ha uttalat sig på det sättet som Guillou påstår (eller kan det vara så att Guillou endast fantiserar om vad Holmér har sagt)? Skriv gärna en kommentar om detta nedan!

Ola Jordán

This entry was posted in Palme-mordet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 × three =

Spam protection by WP Captcha-Free