The Truman show (regisserad av Peter Weir efter Andrew Niccols manus) är i flera avseenden en av de viktigaste filmerna som producerats av mainstreambolag i USA (Paramount Pictures och Scott Rudin Productions) under de senaste decennierna.
Inte endast för att den tydliggör hur media cyniskt utnyttjar övervakningssamhället som en del i underhållningsindustrin ( i Sverige t.ex. representerad av ”Big brother”, ”Paradise Hotel” och liknande dokusåpor). Lika intressant är dock att filmen i verklig mening visar medelklassens (och i välmående – framförallt ”västerländska” – samhällen arbetararistokratins) torftiga – och vegeterande – liv (den som officiellt beskrivs som ”the American Dream”) och då flyttas fokuset från Truman till dem som tillbringar timmar framför tvn och följer denne Trumans liv – inte endast styrt av ”Christof” utan även utformat efter företagens intressen som placerar sina produkter i dokusåpan.
Den scenografi som Truman lever i är stort sett utformad som en småstadsidyll i USA (den som är intresserad av detta bör även reflektera över hur Kanal 5 i Sverige presenterar sig innan ett program visas – där 5:an utformas i stort sett med samma scenografi som i The Truman Show) – vilket gör filmen realistisk och samtidigt avslöjande. Intressant är att samma sociala strukturer existerar i medelklasssamhällen i Sverige, eller i vilket ”välmående och vegeterande” samhälle som helst över planeten.
Via länken går det att se filmen:
Ola Jordán