Offentliga lögnen inte ny

Apropå de svenska mediernas ovilja att granska de för makten obekväma uppgifterna om mordet på statsminister Olof Palme (se: http://svenanerpalmemordet.blogspot.com/,
förlisningen av Estonia (se: http://heiwaco.tripod.com/offres_emplois.htm) och CIA-flygplan som landat på svenska flygplatser (se:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/26/j-v-n-r-s-regeringen-utredde-cia-flygen).

Utmärkande för dessa tre händelser – som skett under vår samtid – är politikers och myndigheters mörkläggning av fakta som visar på andra omständigheter vilka inte överensstämmer med de ”officiella sanningarna”.

Den som är intresserad av dagspressens (vad vi i dag kallar mainstreammedia/huvudsströmsmedia) selektiva urval av nyheter så att de passar den rådande ordningen bör läsa Jack Londons bok Järnhälen. Boken publicerades i original 1908.

Mer om boken och Jack London kan läsas via denna länk:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Iron_Heel

The Iron Heel, Jack London

Chapter VII
http://www.gutenberg.org/files/1164/1164-h/1164-h.htm#2HCH0007

”Not a line of which will appear in tomorrow’s papers.”
”I can’t believe it,” I cried.
”Just wait and see,” was the answer. ”Not a line, not a thought that he uttered. The daily press? The daily suppressage!”
”But the reporters,” I objected. ”I saw them.”
”Not a word that he uttered will see print. You have forgotten the editors. They draw their salaries for the policy they maintain. Their policy is to print nothing that is a vital menace to the established.

Järnhälen
Svensk översättning: Olle Moberg, Stockholm 1951
http://www.marxistarkiv.se/klassiker/london/jarnhalen.pdf

– Men inte en rad av det kommer in i tidningarna i morgon.
– Det kan jag inte tro, utropade jag.
– Vänta får du se, svarade han. Inte en rad och inte en tanke som han uttalade. Dagspressen? Det dagliga undertryckandet, ja!
– Men reporterna då, invände jag, jag såg dem ju.
– Inte ett ord av vad han sade kommer i tryck. Du har glömt chefredaktörerna. De har sina löner för att föra en viss politik. Deras politik går ut på att inte trycka en rad som är ett allvarligt hot mot det bestående.

Ola Jordán

This entry was posted in Bibliotek och litteratur, Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp, Palme-mordet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


two × = 8

Spam protection by WP Captcha-Free