Nils Glaveby till minne

Skogshuggare_Nils GlavebyNils Glaveby avled den 13/7 i år. Han blev 86 år. Förutom en stor förlust för sin familj, släkt (Nils var en morbror till mig) och vänner, så innebär hans bortgång att hans födelsebygd i trakterna av Glava, Arvika, Värmland även har mist en stor skildrare (både i ord och bild) av dess kultur och historia.

Trots att han och hans familj bodde i Västerås, ägnade han en stor del av sin konstnärliga verksamhet åt denna trakt.
Många är de bilder som Nils Glaveby tecknat eller målat (både i olja och akvarell) av  människorna,  landskapen, byggnaderna där han växte upp och besökte som vuxen. Sina illustrationer och berättelser publicerade han under flera decennier i Arvika Nyheter.
I en av dem skildras situationen för hans far och mor (min morfar och mormor) som Nils erinrar sig under sin uppväxt. Den ger en bra skildring av det slitgöra som det innebar att vara skogsarbetare under första hälften av 1900-talet.
Läs mer:
”Skogsarbetaren – slitgörats hjälte”

Ola Jordán

This entry was posted in Bibliotek och litteratur, Om folkens kamp. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


5 × = fifteen

Spam protection by WP Captcha-Free