Apropå kriget i Ukraina – spotta aldrig på en gruvarbetare

De inom vänstern som inte har tagit tydlig ställning för Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och politiska oberoende ställer sig i praktiken på de proryska separatisternas och ockupanterna från den Ryska Federationens sida – alltså upprepar misstaget från slutet av 1979 när den så kallade ”ockupationsvänstern”, med allehanda argument, stödde Sovjetunionen och dess invasion av Afghanistan.

En historisk lärdom som dessa bör dra är att spotta aldrig på en gruvarbetare – det kommer de bittert att få ångra.

Här är ytterligare ett viktigt ställningstagande från Nikolaj Volynko, ordförande för gruvarbetarnas oberoende fackförening i regionerna Donetsk och Lugansk, Ukraina.

Denna man – som gör dessa principiellt viktiga ställningstagande (jämför t.ex. med dem inom den principlösa ”vänstern” i Sverige, vilka som slingerbultar på alla teoretiska sätt försöker undkomma huvudfrågan: Har Ukraina rätt att försvara sin territoriella integritet, suveränitet och politiska oberoende?) – sätter naturligtvis sitt liv på spel.
De proryska separatisterna har ju vid ett flertal tillfällen visat vad de är kapabla till, t.ex. när de sprättade upp magen på ledamoten Vladimir Rybak, från Gorlovka, bara för att han försökte byta Folkrepubliken Donetsk flagga mot Ukrainas flagga – inte för ”Högersektorn” eller ”Svoboda” – utan för sitt hemland.
Visst, att försvara sitt land är ju ingen tebjudning, så tyvärr kommer förmodligen mycket blod att flyta framöver i Ukraina.

Nikolaj Volynko: Donbass gruvarbetare står för landets enhet”
Николай Волынко: ”Шахтеры Донбасса выступают за единство страны”
http://www.novostimira.com.ua/news_107491.html

Översättning:
”Donbass gruvarbetare bedömer alla de negativa konsekvenserna av en eventuell utbrytning av regionerna Donetsk och Lugansk från Ukrainas territorium. Det är av denna anledning som gruvarbetarna stöder Ukrainas enhet och kan inte ge efter för separatisternas provokationer. Nikolaj Volynko, den fackliga ledaren för Donbas gruvarbetare gjorde i dag, 14 maj, ett sådant uttalande.
Invånarna i Donbass vill att det snabbare ska bli fred och ro i regionen. Vi är alla väl medvetna om att Donbass är en del av Ukraina, och utan Ukraina kommer vår region att bli en stor gråzon … En överväldigande majoritet av gruvarbetarna stödde att man ska jobba i gruvorna, kommenterar Nikolaj Volynko situationen.
Enligt ledaren för fackföreningen inser gruvarbetarna det faktum att i händelse av ett utträde, kommer regionen Donbass inte att erhålla medel från regeringen och kolföretag och gruvorna kommer bara att stängas, och folk kommer, allt eftersom, att bli utan arbete. Under samspråket med journalister gav Volynko ett exempel på Rostov-regionen (Ryssland. O.J), där 63 gruvor tidigare var i drift och nu är bara tre i gång. Enligt Volynko har detta berott på det faktum att det är möjligt att utvinna kol i dagbrott i Kuzbass-regionen (Ryssland. O.J), och det är betydligt billigare.”
//

”Шахтеры Донбасса оценивают все негативные последствия от возможного отделения Донецкой и Луганской областей от территории Украины. Именно по этой причине шахтеры поддерживают единство Украины и на провокации сепаратистов не поддаются. Такое заявление сегодня, 14 мая, сделал лидер профсоюза горняков Донбасса Николай Волынко.
«Жители Донбасса хотят, чтобы быстрее в регионе наступил мир и спокойствие. Мы все прекрасно понимаем, что Донбасс – это часть Украины, а без Украины наш регион станет большой серой зоной… Подавляющее большинство шахтеров выступили в поддержку того, чтобы шахты работали», – прокомментировал ситуацию Николай Волынко.
По словам главы профсоюза, шахтеры осознают тот факт, что в случае отсоединения Донбасса регион не будет получать средства от властей и угольные предприятия и шахты просто закроются, а люди, соответственно, останутся без работы. В ходе общения с журналистами Волынко привел пример Ростовской области, где ранее функционировали 63 шахты, а сейчас работают всего лишь 3. Это, по словам Волынко, произошло из-за того, что есть возможность добывать уголь открытым способом на Кузбассе, а там он значительно дешевле.”
//

Läs mer om detta:

Террористы пытаются остановить шахты на Донбассе
Terrorister försöker stoppa gruvor i Donbass
http://gordonua.com/news/separatism/Terroristy-pytayutsya-ostanovit-shahty-na-Donbasse-22657.html

Kuznetsk Basin – Wikipedia, the free encyclopedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Kuznetsk_Basin

Nikolaj Volynko: Vi finner oss inte i Putins spott på vår själ
Николай Волынко: Мы плевок Путина в нашу душу не стерпим
http://argumentua.com/stati/nikolai-volynko-my-plevok-putina-v-nashu-dushu-ne-sterpim

En karta som visar industriorterna i regionerna Donetsk och Lugansk, Ukraina
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Donbass_economic.jpg

Läs även om det pågående kriget i Ukraina via:
https://www.facebook.com/ola.jordan.14

Ola Jordán

This entry was posted in Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 − two =

Spam protection by WP Captcha-Free