’Paris Bound’ – en sevärd pjäs om den ryska ”lägermentaliteten”

Pjäsen ’Paris Bound’ (upplagd på Youtube) av Michail Volochov (Михаил Волохов) är sevärd, av många skäl.

Det är en pjäs som går på tvärs mot de, av den ryska makten, påbjudna kulturyttringarna (numera censureras bland annat media som ”propagerar” för homosexualitet – förment till skydd av barn m.m.) och blir även en kritik av den repressiva politik som förs mot oppositionella inom den Ryska Federationen (bland annat de åtta aktivister som stått åtalade i det så kallade Bolotnaja-fallet, vilka dömdes till fängelse i mellan 2,5 till 4 år, förutom en kvinna som fick en villkorlig dom på 3 år och 3 månader.)

Dramaturgiskt och innehållsmässigt kan det vara en av de mest ”groteska” pjäser som jag har sett, med en handling och språk som milt sagt är grovt (jag kan knappast tänka mig att någon liknande pjäs skulle kunna sättas upp i Sverige).
Mín tolkning av pjäsen är att de båda karaktärerna (Shaft och Globe) – båda har rymt från lägren i Sibirien och lär känna varandra på taket till en järnvägsvagn, på ett tåg som ska ta dem till Paris – uppvisar den degenerering av människan (som bland annat tar sig uttryck i kannibalism) vilken blivit resultatet av den ”lägermentalitet” som utvecklades under århundranden av tsaristiskt förtryck (när det var vanligt att till exempel oppositionella intellektuella skickades till fånglägren i Sibirien), men som även fortsatte under Stalin-tiden.

Denna råa mentalitet återfanns även bland ockupationssoldater som tjänstgjorde t.ex. i Afghanistan (så kallade Dedovsjtjina/Дедовщина) som tydligen även präglar soldaterna i den ryska armén.

För mig blir det även koppling till det som nu sker i Ukraina. Obehagligt realistiskt, kan tyckas, är att den ena av de två rymlingarna i pjäsen (Globe) äter huvudet på en människa från Ukraina. Se alltså gärna pjäsen – trots det obehag den kan vålla!

Se och läs mer om pjäsen och repressionen mot oppositionella:

’Paris Bound’ by Mikhail Volokhov (english subtitles)
https://www.youtube.com/watch?v=PhqC-8Jnb7E

Novojenov: The dramatist Volokhov – his new play Paris Bound
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lWu2dy9PWK0

Dedovshchina
http://en.wikipedia.org/wiki/Dedovshchina

Michail Volochovs (Михаил Волохов) hemsida
http://volokhov.ru/site/

Bolotnaja-fångarna dömda till fängelse
http://fokusryssland.se/2014/02/24/bolotnaja-fangarna-domda-till-fangelse/

Ola Jordán

This entry was posted in Bibliotek och litteratur, Huvudströmsmedia och offentliga lögnen, Om folkens kamp. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


3 − = two

Spam protection by WP Captcha-Free